Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Waarom Atheneum of Gymnasium?

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Latijn en Grieks.com Forum Index -> Scholen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Malibu
Patroklos


Geregistreerd op: 9-9-2008
Berichten: 6

BerichtGeplaatst: Ma Sep 29, 2008 7:54 pm    Onderwerp: Waarom Atheneum of Gymnasium? Reageer met quote

Ik moet een betoog schrijven met als onderwerp 'Gymnasium of Atheneum'.. Daar moet ik dus in uitleggen waarom je voor Gym zou kiezen of waarom voor Ath, of waarom juist niet. (Ik snap de opdracht niet helemaal goed, maarja) Ik zoek dus argumenten daarvoor... Weten jullie er?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Neroski
Plebeër


Geregistreerd op: 2-4-2008
Berichten: 145
Woonplaats: in belgië

BerichtGeplaatst: Wo Okt 01, 2008 2:21 pm    Onderwerp: Reageer met quote

De verschillen tussen gymnasium en atheneum

Dr. Uulkje de Jong van het SCP-Kohnstamm Instituut in Amsterdam onderzocht wat de verschillen zijn tussen leerlingen van het gymnasium en atheneum. Ze gaf haar onderzoek de titel: “Twee gelijke benen in een kous?”
Op verzoek van de Landelijke Ouderraad Zelfstandige Gymnasia (LOZG) en de vereniging Vrienden van het Gymnasium is er een analyse gemaakt van de verschillen die op een gymnasiumafdeling van een scholengemeenschap of op een zelfstandig gymnasium hebben gezeten en de Atheneumleerlingen van het VWO.

Gymnasiumleerlingen zijn geďdentificeerd met behulp van het vakkenpakket. Indien een leerling Latijn en/of Grieks in het pakket had definiëren wij de leerling als gymnasiumleerling. Op sommige Vwo-scholen zonder gymnasiumafdeling is het wel mogelijk examen te doen in het vak Latijn. Dit kan betekenen dat een enkele leerling tot gymnasiumleerling is gerekend die geen gymnasiumdiploma heeft behaald. De leerlingen die onverdeeld VWO hebben gevolgd en geen klassieke talen in hun eindexamenpakket hadden staan zijn in deze analyse gerekend bij de groep atheneumleerlingen. Het is niet mogelijk een onderscheid te maken tussen leerlingen die het diploma haalden op een zelfstandig gymnasium en op een gymnasiumafdeling van een scholengemeenschap.

De vragen in deze analyse zijn:
Zijn er verschillen tussen gymnasium en atheneum:
1.in de schoolloopbaan tot het begin van het hoger onderwijs: voortraject
2. in de loopbaan tijdens het eerste jaar hoger onderwijs: motivatie, studiehouding en -gedrag.
3. in de resultaten na een jaar in het hoger onderwijs
4. in resultaten na een jaar indien we rekening houden met mogelijke verschillen in het voortraject en de loopbaan in het eerste jaar van het hoger onderwijs.

Conclusies

Er bestaat een duidelijk verschil in de verhouding atheneum- en gymnasiumstudenten tussen hbo en wo. In het wo studeren naar verhouding veel meer gymnasiasten dan in het hbo. Een hbo keuze is niet erg voor de hand liggend voor gymnasiasten. En van de weinigen die wel zijn begonnen aan een hbo opleiding gaat een vrij grote groep na een jaar alsnog naar het wo. Bij de atheneum groep zien we het tegenovergesteld: zij starten vaker in het hbo en van de groep die in het wo is begonnen vertrekt een groter deel naar het hbo. Het eerste verschil tussen de groep studenten met gymnasium en atheneum betreft dus de keuze voor het niveau van het hoger onderwijs. Atheneumstudenten kiezen vaker voor een lager niveau. De sociale achtergrond van gymnasiasten verschilt van atheneumleerlingen doordat hun ouders vaker een wo opleiding hebben voltooid en er zijn minder ouders die alleen een mavo-diploma of alleen lager onderwijs hebben behaald. Ook hebben ouders van gymnasiasten een hoger netto maandinkomen. Het aantal allochtonen verschilt niet tussen beide groepen.

Betere leerlingen

In het voortraject zjn de gymnasiasten de betere leerlingen. Dfit geldt zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs.Zij verlieten het basisonderwijs vaker met een onverdeeld vwo-advies en in het vvortgezet onderwijs zijn ze minder vaak blijven zitten, hebben in meer vakken eindexamen gedaan en haalden op het eindexamen ook hogere cijfers.
Ook in sectorkeuze zagen we vooral in het wo verschillen. Gymnasiasten studeren veel vaker in de sector gezondheid, maar ook in de sector taal& cultuur, natuur en techniek. Gymnasiasten kiezen meer voor beta en meer voor alpha opleidingen. Bij het begin van het eerste jaar zien we eveneens enkele opvallende verschillen. Atheneumstudenten zijn minder sterk van plan in 1 jaar te slagen, en ook geven ze zichzelf minder kans uiteindelijk te slagen voor het einddiploma. Er zijn geen verschillen in de inzet voor de studie en de inspanningen die ze voor de studie leveren. In het wo zijn beide groepen sterker intrinsiek dan extrinsiek gemotiveerd, maar gymnasiumstudenten zijn relatief sterker intrinsiek gemotiveerd en atheneumstudenten relatief sterker extrinsiek
De studieresultaten van de gymnasiasten op het wo zijn beter dan die van de atheneumstudenten. Dit bleek uit het percentage studiepunten die ze in het eerste jaar hebben behaald, uit het aandeel dat geslaagd is voor de propedeuse en uit de geringere vertrek naar een lagere vorm van onderwijs na 1 jaar. In de multi-variatie analyse waarin de relevante verschillen uit het voortraject en de studieloopbaan in het eerste jaar zijn meegenomen zagen we dat de verschillen verklaard kunnen worden door de kenmerken die de resultaten in het voortgezet onderwijs representeren en de studiehouding in het eerste jaar. Verschillen uit het basisonderwijs en het ouderlijk milieu kunnen het verschil tussen gymnasium – en atheneumstudenten niet verklaren.
Dit brengt ons tot een duidelijke slotconclusie dat de gymnasiasten in het voortgezet onderwijs behoren tot de betere leerlingen en mede daardoor ook in het wo tot de betere studenten.
_________________
Mens sana in corpore sano.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Nieni
Forum-Caesar


Geregistreerd op: 16-2-2003
Berichten: 9261
Woonplaats: Haarlem

BerichtGeplaatst: Wo Okt 01, 2008 5:09 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Jammer dat er niet is ingegaan op hoe dat dan komt....
_________________
Verba volant, scripta manent
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
Melanthe
Artemis


Geregistreerd op: 12-1-2004
Berichten: 4242
Woonplaats: Nimwegen

BerichtGeplaatst: Wo Okt 01, 2008 8:04 pm    Onderwerp: Reageer met quote

En behalve dat is het geen reden om het gymnasium te kiezen: je moet vooral gemotiveerd zijn, anders kom je er sowieso niet en moet je de gymnasiumvakken na een paar jaar weer laten vallen.
Het laat alleen de gevolgen zien van de keuze voor gymnasium/athenaeum. Is bovendien het significante aantalverschil tussen de 2 groepen wel meegenomen? Er zijn veel meer mensen die atheneum doen en die groep kan daardoor sterker varieren...

Volgens mij moet je ook voor gymnasium kiezen omdat je de talen/de cultur leuk vindt, omdat je een extra uitdaging zoekt of omdat je het jezelf zo moeilijk mogelijk wil maken.
bekijk daarin misschien ook eens het opkomen van het tweetalig onderwijs als concurrent, of het technasium...

Geen idee of dat dan te uitgebreid wordt hoor... Maar over het waarom gymnasium kiezen zijn er al heel veel topics op dit forum, dus kijk nog eens goed met de knop 'zoeken' (volgens mij staan de meeste in Algemeen Klassieke Talen)
_________________
Illa, si fas est, superare divas*
*bewerking van Catullus Knipoog, niet serieus

Too bad or not so bad, that's the question.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Aster
Patroklos


Geregistreerd op: 16-3-2008
Berichten: 37
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Do Okt 02, 2008 10:13 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Melanthe schreef:


bekijk daarin misschien ook eens het opkomen van het tweetalig onderwijs als concurrent, of het technasium...Tweetalig onderwijs en gymnasium gaan prima samen Knipoog, niet serieus Tenminste, bij mij.

Maar dit terzijde.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Melanthe
Artemis


Geregistreerd op: 12-1-2004
Berichten: 4242
Woonplaats: Nimwegen

BerichtGeplaatst: Vr Okt 03, 2008 11:23 am    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, maar ik bedoel dat veel scholen tweetalig aanbieden IN PLAATS VAN een gymnasiumafdeling...
_________________
Illa, si fas est, superare divas*
*bewerking van Catullus Knipoog, niet serieus

Too bad or not so bad, that's the question.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Melanthe
Artemis


Geregistreerd op: 12-1-2004
Berichten: 4242
Woonplaats: Nimwegen

BerichtGeplaatst: Vr Okt 03, 2008 11:24 am    Onderwerp: Reageer met quote

knip
_________________
Illa, si fas est, superare divas*
*bewerking van Catullus Knipoog, niet serieus

Too bad or not so bad, that's the question.

Bewerkt door Webmaster Jaap om Vr Okt 03, 2008 2:18 pm:
dubbelpost
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Latijn en Grieks.com Forum Index -> Scholen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:   
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Gebruikersgroepen

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group