Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
Latijn en Grieks.com
GLTC: aan welke universiteit?

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Latijn en Grieks.com Forum Index -> Algemeen Klassieke Talen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Rosalinde
Patroklos


Geregistreerd op: 29-4-2012
Berichten: 2
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Zo Apr 29, 2012 4:44 pm    Onderwerp: GLTC: aan welke universiteit? Reageer met quote

Lieve allemaal,

Op dit moment zit ik in de zesde klas van het gymnasium. Volgend jaar wil ik GLTC gaan doen, maar ik heb me nog niet ingeschreven. Het maken van de studiekeuze was het probleem niet, maar ik weet gewoon niet naar welke universiteit ik moet gaan. Kan iemand mij helpen?

De opties zijn, als ik mij niet vergis:
De Rijksuniversiteit Groningen
De Radboud Universiteit Nijmegen
De Universiteit van Amsterdam
De Vrije Universiteit
De Universiteit van Leiden

Zelf kom ik uit Amsterdam, maar ik vind het geen enkel probleem om naar een andere stad te verhuizen. Graag zelfs.

Hoewel ik mij natuurlijk realiseer dat alle universiteiten een prima opleiding hebben, is het me vooralsnog niet duidelijk wat de precieze verschillen zijn, en waar de nadruk wordt gelegd, verschillend per universiteit. Het liefst wil ik een opleiding waarbij ik zo veel mogelijk leer en lees, zelfstandig kan werken, en zo veel mogelijk tijd in mijn studie kan steken. Inhoudelijk ben ik meer van letter- dan van taalkunde, hoewel ik beide natuurlijk leuk vind; filosofie vind ik echt geweldig. Ik heb zelfs overwogen 2 bachelors te doen, GLTC en Wijsbegeerte, maar mij werd gezegd dat het simpelweg niet mogelijk is om te doen: beter 1 bachelor 100% doen, dan 2 bachelors half, was het idee, en met 2 bachelors zou ik teveel hooi op mijn vork nemen, waardoor ik het misschien niet voor elkaar zou kunnen krijgen. Daarnaast dreigt de boete voor langstudeerders, natuurlijk. Het liefst zou ik allebei willen doen, maar ik wil natuurlijk niet dat GLTC eronder gaat lijden, omdat ik ook tijd in het andere moet steken.
Dit om een beeld te geven van mij. Eigenlijk wil ik graag twee dingen weten: wat vind jij van het doen van 2 bachelors (is het mogelijk/verstandig? Ik werk graag heel hard, maar ik wil ook niet dat ik een soort mentale instorting krijg, en ik wil ook alles zo goed mogelijk doen. Het spijt me, ik wil heel veel, ben ook een beetje veeleisend misschien, maar ik wil het gewoon in een keer goed doen), en welke universiteit zou je me aanraden?
Sorry, ik klink vast veel te ijverig (of eigenlijk arrogant), maar ik ben gewoon heel leergierig, en wil graag de beste keuze maken.

Mijn docenten willen volgende week al horen welke keuze ik heb gemaakt, dus help me alsjeblieft! Aanbidt Alvast heel erg bedankt, als iemand reageert!!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Nieni
Forum-Caesar


Geregistreerd op: 16-2-2003
Berichten: 9261
Woonplaats: Haarlem

BerichtGeplaatst: Zo Apr 29, 2012 5:02 pm    Onderwerp: Re: GLTC: aan welke universiteit? Reageer met quote

Rosalinde schreef:

Mijn docenten willen volgende week al horen welke keuze ik heb gemaakt, dus help me alsjeblieft! Aanbidt

?????

Je docenten kunnen je een keuze niet opdringen. En hoe komt het dat je nu, in de zesde klas, pas gaat bedenken: goh ik weet eigenlijk niet naar welke universiteit/stad ik wil? Nu ben je wel een beetje te laat met naar open dagen gaan. Welke universiteiten heb je bezocht? Wat vond je zelf, van de sfeer, van de studenten en docenten die je hebt gesproken? Waar zie je jezelf rondlopen? Op alle universiteiten zijn meeloopdagen: heb je dat gedaan? Regel dat anders nu nog. Wat vond je ervan?

Hier op het forum is ervaring met eigenlijk alle universiteiten. Nijmegen (Melanthe), Groningen (Mariken, MoiDea), UvA (MoiDea), VU (ikzelf, ervaring is sterk gekleurd, de studie bleek niks voor mij, dus ik ben niet enorm positief meer), Leiden. (Morri, niet meer actief op het forum, misschien kun je haar een persoonlijk bericht sturen, Sacrifical Fire studeert wel in Leiden, maar Afrikaans, dus zij weet niks van GLTC en bovendien zit ze momenteel in Zimbabwe) Van de accenten per stad weet ik nog wel iets, maar te weinig om er echt iets over te zeggen. Bovendien is het 6-7 jaar geleden, wie weet zijn de accenten alweer veranderd.

Ik koos zelf voor de VU nadat ik alle universiteiten had bezocht. De sfeer op de VU sprak me het meeste aan, ik zag mezelf daar zo tussen lopen. Op andere universiteiten had ik dat minder, en sommige steden (Groningen, Leiden) vielen voor mij sowieso af vanwege de sfeer. Ik twijfelde tussen Nijmegen of de VU, ben toen voor de VU gegaan omdat ik daar het beste gevoel bij had en ik er het dichtste bij woon. De UvA had toen te maken met een enorme leegloop qua docenten, dat leek me niks. Ik heb een klein jaar GLTC gestudeerd. Inmiddels werk ik als verpleegkundige, ik heb dus een carrièreswitch gemaakt: GLTC bleek een te smal vakgebied, ik had het gevoel daarmee niets te kunnen 'betekenen'. Vrolijk
_________________
Verba volant, scripta manent
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
Rosalinde
Patroklos


Geregistreerd op: 29-4-2012
Berichten: 2
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Zo Apr 29, 2012 6:14 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor je reactie.
Om het even te verduidelijken: ik had me eigenlijk in Engeland ingeschreven, en daar was ik ook aangenomen, maar wegens persoonlijke redenen kan ik helaas niet gaan. Daarom moest ik ineens in sneltreinvaart Nederlandse universiteiten bekijken. Ik ben bij Nijmegen, de UvA en Leiden geweest, en volgende week heb ik een meeloopdag op de VU. Wat mij betreft vallen Leiden en de UvA af, onder andere vanwege de sfeer.
Ik twijfel dus nog tussen Nijmegen, Groningen en de VU. Groningen heb ik overigens alleen als optie erbij staan, omdat ik er nog nooit geweest ben, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat ik er gelukkig ga worden.

Dus is de keuze denk ik vooral tussen Nijmegen en de VU, net als jij had. Maar je hebt dus niet voor Nijmegen gekozen, omdat het verder weg was? Als dat de enige reden is, kan ik er dus van uitgaan dat VU en Nijmegen wel enigszins hetzelfde zijn, nietwaar? Zou je daar misschien nog iets over kunnen zeggen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Nieni
Forum-Caesar


Geregistreerd op: 16-2-2003
Berichten: 9261
Woonplaats: Haarlem

BerichtGeplaatst: Zo Apr 29, 2012 11:50 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Rosalinde schreef:
Dus is de keuze denk ik vooral tussen Nijmegen en de VU, net als jij had. Maar je hebt dus niet voor Nijmegen gekozen, omdat het verder weg was? Als dat de enige reden is, kan ik er dus van uitgaan dat VU en Nijmegen wel enigszins hetzelfde zijn, nietwaar? Zou je daar misschien nog iets over kunnen zeggen?

Dat was niet de enige reden. Er was iets in de sfeer in Nijmegen wat me niet aansprak, maar wat weet ik niet meer, daarvoor is het te lang geleden. Ik ben maar 1x in Nijmegen geweest om GLTC te bekijken. Je kunt er denk ik niet vanuit gaan dat Nijmegen en de VU hetzelfde zijn, je kunt er wel vanuit gaan dat ik me daar het prettigste voelde. (betrokkenheid van studenten/docenten was groot) En als ik nu op de VU rondloop (dat gebeurde een paar maanden geleden) dan vraag ik me ook af hoe ik me daar ooit 'thuis' of 'prettig' heb kunnen voelen, maar dat komt omdat ik me heel rot heb gevoeld toen ik (vrij snel na het begin) ontdekte dat GLTC niks voor mij was, ik zat daarover echt in de knoop. Ik riep sinds mijn vijftiende dat ik GLTC zou gaan doen, was ik eraan begonnen, bleek het helemaal niks voor mij... Tja, wat dan...?

In een eerder topic over GLTC studeren (uit 2008, dus misschien gedateerd), schreef Morri het volgende over de accenten:
Morri schreef:
Ik had vandaag opleidingsintroductie en kreeg ook een boekje waarin oa de onderzoeksspecialisaties van alle universiteiten staan. Ik zal ze hieronder neerzetten.

Universiteit Leiden
interpretatie van Griekse filosofische teksten, ideeen over taal en literatuur in de Grieks-Romeinse oudheid, communicatiestrategieen en retorica in filosofische teksten, Latijnse liefdespoezie van de klassieke periode, Latijnse literatuur van de Renaissance, sociaal-economische geschiedenis van de Oudheid, geschiedenis van de geneeskunst, geschiedenis van Sparta, het Platonisme en de uitgave van Griekse papyri uit Egypte (je kunt ook keuzevakken papyrologie volgen in Leiden).

Vrije Universiteit
interpretatie van Griekse filosofische auteurs, receptie van de Klassieke Oudheid in de moderne Nederlandse poezie, Griekse taalkunde, droomuitlegging in de oudheid, Latijnse taalkunde (pragmatiek, tekstlinguistiek), oudchristelijke hagiografie en exegese, Griekse romans, Byzantijnse poezie, (Neo-)Latijnse poezie, archeologie van Zuid-Italie, archeologie van Griekenland, de geschiedenis van mesopotamie in de hellenistische periode.

UvA
Homerisch epos, Griekse tragedie, syntaxis van het Attisch, (historische) taalkunde, Humanistenlatijn, Latijnse historiografie en epische poezie. De UvA biedt als enige universiteit ook een opleiding Latinistiek aan.

Groningen
Griekse syntaxis en semantiek, Hellenistische literatuur van de derde en tweede eeuw v. Chr., poezie van de Romeise Keizertijd, de roman in de Oudheid.

Nijmegen
epos en luriek in de archaische en tragedie in de Griekse klassieke periode, Latijnse retorica, receptie van de antieke cultuur, oudchristelijk Grieks en Latijn, middeleeuws Latijn en Neolatijn, antieke wijsbegeerte, provinciaal romseinse archeologie, de Romeinse keizertijd.


Verder kan ik studiekiezers aanraden de studiegidsen door te bladeren (kan meestal online) om te kijken wat voor vakken worden aangeboden. Kijk ook eens naar welke keuzevakken worden aangeboden of welke (relevante) opleidingen een universiteit nog meer heeft, je kunt altijd bij een andere opleiding vakken volgen die misschien juist wel of juist niet aansluiten bij datgene wat je interessant lijkt aan GLTC (dus extra taalkunde bij taalwetenschap / letterkunde bij taalwetenschap etc.)

_________________
Verba volant, scripta manent
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
Melanthe
Artemis


Geregistreerd op: 12-1-2004
Berichten: 4242
Woonplaats: Nimwegen

BerichtGeplaatst: Di Mei 01, 2012 1:35 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb zelf 5 jaar lang met veel plezier in Nijmegen gestudeerd; over GLTC in andere steden weet ik inmiddels ook het een en ander, en ik kan je zeggen: bachelors GLTC zijn op bijna alle universiteiten ongeveer gelijk van aard. In Nijmegen krijg je misschien net wat andere auteurs te lezen dan in Amsterdam, maar over het algemeen staat het eerste jaar in het teken van taalverwerving en algemene kennis opdoen, het tweede jaar van verbreding naar andere vakgebieden (o.a. literatuurwetenschap en eigen keuzevakken) naast het uitbreiden van je kennis van klassieke auteurs en geschiedenis, en het derde jaar focust vooral op verdieping in je eigen vakgebied (o.a. met bachelorscriptie). Die specialisatierichtingen die hier worden genoemd, kloppen voor een groot deel nog steeds. Maar mijn ervaring is dat die specialisatierichtingen pas in de Master echt worden ingezet om vakken in te richten, en dat docenten die zichzelf in onderzoek vooral bezighouden met bijv. Griekse poëzie ook prima colleges Herodotus of Apollodorus (mythologie) geven.

Ik kan specifiek over Nijmegen zeggen dat het een leuke universiteit is met veelal leuke docenten; dat er genoeg van je gevraagd wordt wat betreft kennisverwerving. Maar als je écht graag antieke wijsbegeerte wil doen, zul je toch echt naar Leiden moeten. Daar houdt de hoogleraar Grieks (Ineke Sluiter) zich bezig met sociale begrippen in de Oudheid en wordt er veel Plato & Aristoteles gelezen in de BA fase. In Nijmegen lees je in het eerste jaar alleen Plato, in het 2e en 3e jaar vooral literatuur en historiografie, en krijg je pas in BA3 Antieke filosofie als vak. De VU specialiseert zeer sterk in taalkunde, al in de BA fase is er meer aandacht voor dat onderwerp dan op andere universiteiten gebruikelijk is.
Mijn ervaring is echter dat je smaak verandert op het moment dat je GLTC gaat studeren. Toen ik begon vond ik vooral Latijn leuk, en dan met name Vergilius en Ovidius; tot ik in het tweede jaar met taalkunde oud-Griekse poezie ging lezen. Later heb ik nog een uitstap gemaakt naar Grieks drama (ook echt fantastisch) maar ben op dit moment afgestudeerd en promovenda op oud-Griekse poezie. Totaal iets anders dus dan Vergilius.

Daarnaast heb je het over het volgen van 2 bachelors. Heb je je verdiept in de financiële problemen rondom tweede studies? En dan niet alleen de langstudeerdersboete? (Kijk bijv. eens op http://www.iso.nl/tweedestudie.aspx ) Het is echt een gigantisch dure grap; ik zou daar echt nog even goed over nadenken. Het is misschien slimmer om terwijl je studeert extra vakken te volgen bij filosofie dan om daar een volledige tweede bachelor van te maken. Mijn tip is om het eerste jaar te beginnen met GLTC, te kijken of je daar genoeg aan je trekken kunt komen, en dan in het tweede jaar eventueel een BA filosofie erbij te gaan doen. GLTC is een relatief zware studie, filosofie ook, dus vergis je daar niet in!

Kortom: informeer je goed, praat met studenten van universiteiten (ook van andere (letteren)studies! Die mensen weten vaak ook veel over organisatorische kanten, studentenleven etc.). Kijk ook even goed naar de organisatorische problemen op o.a. de UvA en de VU die steeds meer gaan samenwerken (waarbij de UvA met een heel ander bachelorsysteem wil gaan werken waarbij je vakken krijgt in blokken in plaats van in periodes: je moet alle vakken uit een blok gehaald hebben vóór je het volgende blok mag gaan doen). Maar mijn ervaring is dat je met o.a. eigen keuzevakken in het tweede en derde jaar, en eventueel het volgen van vakken op andere universiteiten en het overstappen naar een master op een andere universiteit, uiteindelijk toch wel bij een specialisatie uitkomt waar je je goed bij voelt.

Veel succes met kiezen!
_________________
Illa, si fas est, superare divas*
*bewerking van Catullus Knipoog, niet serieus

Too bad or not so bad, that's the question.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Latijn en Grieks.com Forum Index -> Algemeen Klassieke Talen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:   
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Gebruikersgroepen

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group